Powered By Blogger

duminică, 22 martie 2009

Hight Speed Craft.

Hight Speed Craft.

O ambarcatiune de mare viteza (HSC) este un nava civila de mare viteza . Primele ambarcatiuni de mare viteză au fost hydrofoils sau hovercraft, dar în anii 1990 au aparut Catamaranele de mare viteza şi chiar navele clasice cu o singura carena incadrandu-se in categoria ambarcatiunilor de mare viteza .Navele care tind sa aiba o viteza cat mai mare incluzandu-se in aceasta categorie sunt feriboturile de pasageri, dar si catamaranele (ce transporta pasageri, autoturisme şi chiar autobuze) . Aceste tipuri de nave au propulsie cu jet antrenata de motoare diesel de mare turatie. Hovercrafturile sunt, de obicei, propulsate de turbinele cu gaz sau motoare diesel cu elice normala sau supracavitante. In 1994 IMO a adoptat codul internationa al sigurante navelor rapide (HSC Code).
HSC-urile nu au semnale speciale de identificare, nu au privilegii speciale sau obligatii nici in Legislatia privind prevenirea coliziunilor pe mare adoptata in 1972 (cu amendamentele ulterioara) insa ele reprezinta un potential pericol in zonele unde exista mult trafic.
HSC-urile se incadreaza in viteze de 35-45 Noduri si mai mult de aceea perspectivele acestui tip de nava se largesc incercandu-se utilizarea acestor tip de nave din ce in ce mai mult.

Niciun comentariu: