Ancora tip Amiralitate, este o ancoră cu braţe fixe şi cu traversă, formată din fus (3) nearticulat, diamant (4), braţe (6), gheare (5), traversă (2), ureche de lanţ, cheie dreaptă de fixare (1). Traversa se află în plan perpendicular faţă de cel al braţelor şi are la unul din capete un cot de 90°, pentru rabaterea pe tijă, în repaus. Lungimea traversei este egală cu cea a fusului şi pentru a asigura înfigerea, lungimea traversei este mai mare decât distanţa dintre braţe.
Modul de lucru al ancorei tip Amiralitate este următorul: prin fundarisire ancora atinge fundul cu braţele datorită greutăţii mai mari la partea inferioară şi se sprijină pe fund cu un capăt al traversei iar cu braţele culcate orizontal. Când s-a terminat filarea lanţului şi acesta începe să se întindă pe fund, inelul ancorei este tras în jos şi ancora se răstoarnă datorită traversei care este mai lungă decât braţele, traversa trece în poziţie orizontală iar braţele iau o poziţie verticală cu una din gheare rezemată de fund, înfigându-se. Dacă ancora s-a înfipt bine, se spune că ancora a muşcat, iar dacă ancora nu se fixează (nu muşcă), se spune că ancora grapează.
Alte tipuri de ancore cu fus nearticulat:
-- ancora cu patru gheare;
-- ancora cu gheare de pisică (3 sau 4 gheare);
-- ancora cu un singur braţ;
-- ancora de gheaţă.
Aceste ancore sunt simple şi eficiente, dar au gabarite mari, se fixează greu la bord, pe ancorator, cu instalaţii speciale - grui de capon. La fundarisire lanţul se poate încolăci în jurul traversei-ancoră subtraversată, sau în jurul braţelor-ancoră subbraţată, la adâncimi mici braţul ridicat în sus deasupra fundului este periculos chiar pentru nava proprie.
2 comentarii:
ancora grapeaza..nu derapeaza
corect, ancorele grapeaza
Trimiteți un comentariu