Powered By Blogger

luni, 28 iulie 2008

Regimul vântului

Vântul este mişcarea aerului cvasiorizontală şi se caracterizează în principal prin direcţie şi intensitate, cu un grad ridicat de variabilitate.
Între distribuţia spaţială a presiunii atmosferice şi deplasarea maselor de aer din zona Mării Negre există o legătură directă care face ca vântul în zonă să aibă următoarele caracteristici:
-- în lunile de iarnă, datorită zonei depresionare de pe mare şi dorsalei anticiclonului siberian predomină vântul din sectorul nordic, nord-vest, nord şi nord-est, foarte puternice în lungul ţărmului şi mai slabe spre larg;
-- începând cu luna aprilie odată cu restructurarea câmpului baric ca urmare a schimbărilor survenite în circulaţia generală atmosferei se schimbă şi direcţia vânturilor;
-- în lunile de vară, din cauza predominării maximului azoric, vântul suflă din nord-vest, vest şi sud-vest;
-- partea de litoral vestic a Mării Negre se găseşte în decursul întregului an sub influenţa vânturilor de nord-vest iar la larg invers, vara vântul suflă din sud-vest şi iarna din nord-est. În sezonul rece, pe litoralul românesc al Mării Negre transportul aerului are direcţia nord şi nord-nord-vest. În sezonul cald, transportul aerului se face din nord şi nord-est; transportul mediu anual are o viteză de 0,9 m/s la Sulina şi se 0,7 m/s la Mangalia având direcţia nord-nord-est.
Pe ţărmul românesc briza este bine evidenţiată, briza fiind un model de circulaţie generală a atmosferei la scară redusă (din care lipseşte forţa Coriolis) determinată de proprietăţile termo-fizice ale suprafeţei subiacente.

Niciun comentariu: