Psihrometrul este format din două termometre meteorologice cu mercur, ale căror rezervoare au aceeaşi formă şi dimensiuni, rezervorul celui din dreapta fiind învelit într-un tifon umezit. Pentru măsurătorile meteorologice se folosesc diferite tipuri de psihrometre cu sau fără aspiraţie, în marină cel mai răspândit fiind psihrometrul Assman.
Psihrometrul Assman este format din două termometre de construcţie specială introduse într-o montură tubulară, prevăzută în partea superioară cu o morişcă aspiratoare. Energia necesară rotirii moriştii este furnizată prin deschiderea unui arc. Pe partea laterală se află un orificiu pe unde se poate observa durata de rotaţie a arcului ce se destinde. Prin cronometrarea timpului unei rotaţii a casetei arcului (care trebuie să fie cuprinsă între 50-100 secunde ) se deduce, cu ajutorul tabelei de etalonare a intrumentului, viteza curentului de aspiraţie. Când viteza curentului se reduce, instrumentul trebuie să fie trimis unui atelier specializat pentru reparaţii. Psihrometrul este însoţit de o pipetă pentru umezirea tifonului termometrului umed, un ecran semicircular pentru protecţia aspiratorului contra vântului, o tijă metalică pentru suspendarea aparatului, certificate de etalonare ale termometrului şi ale întregului aparat.
Instalarea psihrometrului.
Pentru executarea observaţiilor, aparatul se suspendă astfel încât rezervoarele termometrelor să se afle l2 m deasupra solului sau 1.50-1.70 m deasupra punţii. La navă, psihrometrul va fi instalat în bordul din vânt, ferit de acţiunea valurilor şi de intemperii şi de radiaţia surselor calorice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu