marți, 25 martie 2008

Alimbare - Definiţie

Alimbare (sinonime: operaţie de limb; uşurarea navei; mahonare). Este un termen naval prin care se înţelege operaţia de descărcare parţială sau totală a mărfurilor de pe o navă în vase mai mici denumite mahoane sau limburi, cu scopul de a-i micşora pescajul spre a putea trece peste un banc sau peste o bară ori în vederea dezeşuării (ranfluării), dar mai ales spre a prelua caricul navei care, din diferite motive, nu poate opera la dană ci lucrează ancorată în radă, bazine portuare sau pe fluvii.
Prin operaţie de limb se înţelege şi ducerea de mărfuri cu limburi la o navă care operează pe fluvii, în radă sau bazine portuare, iar prin mahonare se înţelege transportarea de mărfuri cu mahoane la şi de la nave maritime, în general şi cu deosebire, spre a uşura nava în vederea trecerii unei bare (prag sau limb).

Niciun comentariu: