Powered By Blogger

miercuri, 26 martie 2008

Ranfluarea, cilindrii de ranfluare - Definiţie, utilizare

Ranfluarea este operaţia de ridicare de pe fund şi repunere în stare de plutire a unei nave scufundate. Se execută cu mijloace speciale de ridicare: cilindri de ranfluare sau pontoane de ranfluare. În ambele cazuri se utilizează forţa de flotabilitate a acestor mijloace.
Cilindrii de ranfluare, — construiţi din oţel, cu corpul etanş şi compartimentat — se scufundă după un anumit plan în bordurile navei scufundate, de care sunt legaţi prin cabluri rezistente de oţel. Prin evacuarea apei din interiorul cilindrilor cu ajutorul aerului comprimat, aceştia îşi recapătă treptat flotabilitatea, desprind de pe fund şi ridică spre suprafaţă nava scufundată. Operaţia necesită calcule privind rezistenţa longitudinală a navei, rezistenţa cablurilor, calculul forţei de ridicare şi plasarea cilindrilor ridicători de-a lungul navei.
În apele cu maree se folosesc pontoanele de ridicare. Ele sunt dispuse simetric în bordurile navei scufundate, care se încinge cu cabluri după un sistem specific; pontoanele desprind nava de pe fund şi o antrenează către suprafaţă odată cu creşterea apelor datorită mareei. În acest sistem, mijloacele de ridicare nu intră deci în imersiune.
Ambele metode sunt condiţionate de starea mării.

Niciun comentariu: