Powered By Blogger

miercuri, 25 iunie 2008

Familia norilor inferiori

Familia norilor inferiori prezintă aspecte diferite, de la o pânză continuă până la grămezi izolate. Pot acoperi complet sau parţial cerul şi pot da precipitaţii slabe sub formă de burniţă ( stratus) sau continue şi de lungă durată (nimbostratus). Plafon sub 2000 m. Din această familie fac parte următoarele genuri de nori:

Norii stratocumulus (Sc) se prezintă sub forma unor straturi continui sau bancuri alcătuite din “rulouri” cu aspect asemănător câlţilor, având o culoare de cenuşiu închis, care dă boltei cereşti un ton plumburiu. Pot fi opaci sau transparenţi. Cei opaci produc precipitaţii. Deseori, în special iarna, aceşti nori acoperă tot cerul, dându-I un aspect ondulat. Înălţimea lor medie este în jur de 1200-1500 m.

Norii stratus (St) au aspectul unui strat (pături) continuu, uniform, neted sau ondulat, mai mult sau mai puţin luminos sau cenuşiu închis. Uneori în masa norilor stratus sunt spaţii goale prin care se vede cerul. Dau precipitaţii sub formă de ploaie, când se formează înaintea unui front cald. Înălţimea lor medie este de 1000 m.

Norii nimbostratus (Ns) au aspectul unui strat (pături) continuu fără relief, având iarna culoare cenuşie închisă, iar vara albastră-plumburie, aproape uniformă. Aceşti nori produc precipitaţii sub formă de averse (ploaie, lapoviţă sau ninsoare). Prin ei nu se pot vedea Soarele sau Luna. Baza lor este întotdeauna difuză şi din acest motiv nu se poate determina decât cu greutate limita inferioară a norilor. Înălţimea medie este de aproximativ 800 m. Nimbus – ploios.

Niciun comentariu: