Powered By Blogger

miercuri, 18 iunie 2008

Forma valurilor

Valurile regulate reprezintă valuri lungi şi paralele, care se succed unul după altul şi care sunt despărţite de văi (tălpi sau talveguri) paralele cu ele. Crestele şi tălpile valurilor regulate se dispun perpendicular pe direcţia de propagare a valurilor. Valurile regulate se observă cel mai adesea la hula puternică, care se propagă pe o vreme cu un vânt slab.

Valurile neregulate, spre deosebire de valurile regulate, nu au o lungime mare pe frontul lor şi nu sunt paralele. Crestele şi tălpile valurilor tridimensionale se dispun fără nici un sistem oarecare, deseori sunt aşezate asemănător unor table de sah. Valurile de vânt au aproape întotdeauna o formă neregulată, tridimensională. Ele au forma regulată numai în stadiul iniţial de formare sub acţiunea vântului. Astfel de valuri regulate au o formă specială şi poartă denumirea de “solzi”. La o acţiune prelungită a vântului valurile de vânt îşi pierd forma lor iniţială regulată şi devin de o formă neregulată.

Valurile interferate sunt o formă specială de valuri, care pot să se formeze şi pe timpul valurilor de vânt şi a celor de hulă, în cazul când se întâlnesc două sisteme de valuri ce vin unul în întâmpinarea celuilalt sub un ungi drept sau ascuţit. La valurile interferate, în loc ca tălpile şi creşterile valurilor să se deplaseze într-o direcţie oarecare, se observă la suprafaţa mării nişte ridicături (movile) şi nişte coborâturi (depresiuni), iar în cazul valurilor de vânt se formează stropi ce pleznesc destul de puternic. Valurile interferate sunt valuri staţionare, care îşi pierd direcţia de deplasare şi se comportă ca şi cum ar dansa pe loc. Ele se formează întotdeauna ca rezultat al întâlnirii valurilor directe cu cele reflectate de obstacole, chiar de valuri.

Niciun comentariu: