Powered By Blogger

marți, 24 iunie 2008

Familia norilor mijlocii

Familia norilor mijlocii sunt de culoare albă strălucitoare până la cenuşiu închis. Uneori sunt transparenţi, alteori apar întunecaţi, cu relief variabil. Soarele şi Luna pot să-şi piardă conturul. Unii dintre norii mijlocii sunt socotiţi ca prevestitori de schimbarea vremii: lenticularis, invazie de aer rece; castellatus şi floccus preced furtunile etc. unii dau precipitaţii slabe continue sau intermitente. Alteori precipitaţiile lor nu ajung la suprafaţa Pământului. Plafonul la latitudinile noastre între 2-7 Km. Din această familie fac parte următoarele genuri:

Norii altostratus (As) se prezintă sub forma unui văl uniform striat, de culoare cenuşie sau albăstrie. Lumina Soarelui sau Lunii trece prin ei ca printr-o sticlă mată. Înălţimile medii ale acestor nori sunt de 4000-5000 m la cei transparenţi şi 3000 m la cei denşi.

Norii altocumulus (Ac) se prezintă sub forma unor straturi sau mase noroase formate din bucle, plăci etc. aşezate în grupuri sau şiruri şi care se deplasează în una sau mai multe direcţii. Uneori au forma unor fulgi dinţaţi sau alteori au forma unor lentile sau boabe. Pot fi denşi, de nu se vede cerul prin ei sau mai subţiri, văzându-se cerul prin ei. Din ei nu cad precipitaţii. Din cauza lor în jurul Soarelui sau Lunii se formează inele luminoase, ce au o culoare roşie în exterior şi verde în interior asemănător petelor luminoase produse de lămpi sau felinare pe timp de ceaţă. Înălţimea lor medie este 4000-5000 m pentru cei formaţi din elemente mici şi 2000-3000 m pentru cei formaţi din elemente mari.

Niciun comentariu: