Ninsoarea este o precipitaţie solidă sub formă de cristale de diferite mărimi sau fulgi de zăpadă, uneori atingând dimensiuni mari. Ninsoarea, ca şi ploaia, cade aproape întotdeauna din norii nimbus (Ns), continuu sau cu scurte întreruperi. Ninsoarea slabă uneori cade din norii stratus (St), altostratus (As) şi stratocumulus (Sc). Semnul * se foloseşte când ninge uniform, fără variaţii bruşte în intensitate.
Aversa de zăpadă este o ninsoare care începe şi se sfârşeşte brusc, are variaţii dese în intensitate şi uneori nu este de durată. Ea este produsă de norii cumulonimbus (Cb) de culoare cenuşie sau cenuşie închisă.
Lapoviţa- precipitaţii care cad sub formă de zăpadă ce se topeşte sau zăpadă cu ploaie şi care se deosebeşte prin particularităţile prezentate mai înainte la ninsoare.
Aversa de lapoviţă este o zăpadă umedă cu caracter de aversă, care se deosebeşte prin particularităţile prezentate la aversa de zăpadă.
Zăpada grăunţoasă – precipitaţii solide care cad sub forme sferice sau alungite, opace, de culoare alb-mat. Cele sferice sunt asemănătoare măzărichii moale, dar sunt mai mici (nu depăşesc 1 mm în diametru). Zăpada grăunţoasă cade de obicei în cantităţi mici şi în cea mai mare parte din norii stratus.
Măzărichea moale are forma unor sfere mici de diametru de 2 la 5 mm, opace, de culoare albă sau alb-mat şi care se strivesc uşor între degete. Uneori au forme de conuri cu baza un segment. Ea poate să cadă împreună cu ninsoareasub formă de aversă, de cele mai multe ori înainte de ninsoare, când temperatura aerului este în jur de 0º. Primăvara şi toamna măzărichea moale cade deseori din norii cumulonimbus (Cb), în averse scurte cu intensificări ale vântului provocate de masele reci de aer.
Măzărichea tare sau grăunţe de gheaţă- precipitaţii solide ce cad sub forma unor sfere mici de gheaţă cu diametrul de la 1 la 3 mm, tari şi complet transparente, fără nucleu interior de culoare albă. Măzărichea tare ia naştereprin îngheţarea în timpul verii a picăturilor de ploaie şi deseori în interiorul învelişului de gheaţă se află apă neângheţată, ce îngheaţă imediat când grăunţele de gheaţă se zdrobesc de sol. Măzărichea tare se observă cel mai adesea simultan cu formarea poleiului.
Grindina cade numai în perioada caldă a anului pe timpul averselor de ploaie şi furtunilor din cei mai puternici nori cumulonimbi (Cb) şi durează de obicei cel mult 5-10 min. Grindina constă din bucăţi de gheaţă destul de mari, de formă şi dimensiuni diferite, în care straturile transparente se succed cu cele opace. Cel mai adesea grindinele sunt de mărimea boabelor de mazăre, dar în unele cazuri ating mărimea oului de porumbel sau chiar a celui de găină, fiind un fenomen distrugător pentru culturile agricole.
5 comentarii:
Nașpa
Dc?
Dc nu?
Dc nu ce?
BAaa holban
Trimiteți un comentariu