Jumătate de nod
Se execută la capătul unei parâme care a fost tăiată în scopul împiedicării destrămării capătului de parâmă. Mai rar, poate fi folosit pentru prinderea unor obiecte mici (scule) de capătul unei saule în vederea ridicării în arboradă sau coborârii acestora de pe punte în compartiment.
Nu rezistă la tracţiune.
Jumătate de nod dublu
Este folosit şi se execută în acelaşi mod ca şi jumătatea de nod, diferenţa constând în faptul că parâma (saula) se pune în două (dublu) înainte de a se confecţiona nodul.
Jumătate de ochi
Este folosit fie pentru blocarea (stoparea) unui capăt de parâmă (saulă), fie pentru prinderea capătului de parâmă pe care nu se exercită tracţiune de un obiect (dispozitiv) fix pe navă. Rareori, este folosit pentru prinderea unor obiecte mici (scule), în vederea ridicării/coborârii acestora.
Jumătate de ochi întors
Se confecţionează rapid, fie folosind un singur capăt, fie realizând cele două ochiuri „pe mână”. Se execută, de regulă, pe mijlocul unei parâme pusă în dublin. Ţine foarte bine şi, pe măsură ce creşte tracţiunea pe parâmă (saulă), nodul strânge foarte bine. Este folosit pentru ridicarea/coborârea unor greutăţi mici sau mijlocii.
Nodul laţ
Se foloseşte pentru prinderea şi fixarea unui capăt de parâmă în raport cu un obiect fix (exemplu: banchetul bărcii). Rezistă la tracţiune şi strânge foarte bine odată cu creşterea acesteia pe parâmă.
Nodul de şcondru
Este folosit, de regulă, la fluviu, pentru prinderea şi fixarea şcondrilor în vederea executării remorcajului acestora. Prezintă siguranţă în exploatare datorită faptului că strânge foarte bine pe măsură ce tracţiunea în parâmă creşte. Se desface foarte uşor după folosire.
Nodul opt
Este folosit în aceleaşi condiţii ca şi nodul jumătate de ochi, deosebirea constând în faptul că, după strângere, ochiurile din compunerea nodului formează cifra „8”. Nu se recomandă folosirea sa la capătul parâmelor (saulelor) pe care urmează să se exercite o tracţiune.
Nodul de şcotă (de pavilion) simplu
Se confecţionează rapid cu ajutorul unui capăt da saulă petrecut prin gaşa pavilionului. Este folosit pentru prinderea şi fixarea capătului de saulă de gaşa pavilionului, în vederea ridicării acestuia. Se recomandă folosirea acestui nod pe vreme frumoasă şi liniştită (fără vânt).
Nodul de şcotă (de pavilion) dublu
Se foloseşte atunci când vântul este puternic sau când se preconizează o intensificare a acestuia. Prin prezenţa dublinului se asigură o rezistenţă mare faţă de precedentul, mai ales atunci când vântul suflă în rafale.
Nodul de şcotă (de pavilion) de ploaie
Se recomandă a fi folosit atunci când plouă, în prezenţa sau absenţa vântului; când bate vântul, saula îmbibată cu apă asigură o strângere foarte bună. Desfacerea nodului e uşoară datorită capătului de saulă pus în dublin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu