Nodul de boţ (de boţare)
Se execută cu ajutorul unui capăt de parâmă (boţ vegetal) pe o altă parâmă, în scopul schimbării direcţiei de tracţiune pe parâmă sau preluări de către boţ a tracţiunii exercitată pe o parâmă. Asigurarea nodului se face cu ajutorul unei patronări „cap petrecut” sau, cu ajutorul unei chei de sugrumare cazul parâmei metalice.
Nodul de schelă
Folosit pentru fixarea schelei de acces la ord când aceasta este scoasă la mal, la cheu sau pentru scoaterea în afara bordului a schelei de lucru (în vederea desfăşurării unor lucrări de întreţinere şi piturare a bordajului navei).
Nodul pentru cârligul de pescuit
Folosit pentru legarea cârligelor de pescuit pe timpul confecţionării sculelor de pescuit (exemplu: la pluta de salvare unde există în inventarul acesteia scule de pescuit pentru lupta de supravieţuire).
Nodul de cârlig simplu (nodul hoţului)
Este un nod folosit destul de rar, pentru prinderea unui capăt de parâmă pe un cârlig, în condiţiile în care pe parâmă nu există tracţiune. Nu conferă siguranţă şi se desface foarte uşor.
Nodul de cârlig dublu
Este puţin mai sigur decât cel de cârlig simplu iar în practică se foloseşte pentru ridicarea/coborârea cu ajutorul unei macarale prevăzută cu cârlig, a unor greutăţi mici (exemplu: scule de lucru). Nu oferă siguranţă pe timpul folosirii.
Nodul de şcotă de cârlig
Este folosit în aceleaşi condiţii ca şi cel anterior. Se confecţionează pe cârligele „cu burtă” pe care se dispune şcota.
Nodul de „gură de lup”
Este un nod sigur, folosit pentru ridicarea/coborârea greutăţilor mici şi mijlocii. Poate fi confecţionat atât la capătul parâmei cât şi pe mijlocul acesteia. În cel de-al doilea caz conferă mai multă siguranţă pe timpul folosirii, ţinând cont de faptul că cele două capete de parâmă sunt prinse de greutatea care urmează a fi ridicată/coborâtă în cârlig.
Nodul de „gură de ştiucă”
Este cel mai sigur şi cel mai rezistent dintre nodurile de cârlig. Poate fi confecţionat în cele două variante, la fel ca şi nodul „gură de lup”. Confecţionat pe mijlocul parâmei, poate fi folosit cu succes pentru manevra greutăţilor mari – desfacerea sa, chiar accidentală, fiind practic imposibilă.
Nodul lat
Este un nod rapid, folosit pentru împreunarea a două capete de parâmă sintetică sau vegetală, care nu au obligatoriu aceeaşi circumferinţă. Conferă siguranţă la tracţiuni mici.
Nodul lat cu dublin
Se foloseşte în aceleaşi condiţii ca şi precedentul, prezenţa dublinului asigurând o desfacere uşoară a nodului, mai ales atunci când parâma a fost trecută prin apă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu