Powered By Blogger

luni, 23 februarie 2009

Navigaţia în zone cu gheţuri

Câmpurile de gheaţă
Sunt constituite din gheaţa marină formată prin îngheţarea directă a apei de la suprafaţa mării.
Principalele zone de formare a câmpurilor de gheaţă sunt regiunile maritime de la latitudini înalte, unde temperaturile aerului de deasupra apei înregistrează valori foarte scăzute pentru perioade îndelungate.
În anumite perioade, câmpurile de gheaţă se pot forma şi la latitudini mai joase, în special iarna.
Apa de mare îngheaţă la suprafaţă numai când temperatura ei atinge punctul de îngheţ până la adâncimi de câţiva metri, deoarece transferul de căldură din adâncime către suprafaţă împiedică îngheţarea, chiar dacă temperatura aerului este mult mai scăzută de -2°C.
Starea de agitaţie a mării favorizează schimbul de căldură astfel că suprafaţa unei mări agitate îngheaţă mult mai greu comparativ cu o mare calmă.
Câmpuri de gheaţă sunt întâlnite frecvent iarna în Marea Galbenă, Marea Japoniei, Marea Baltică, Marea Nordului, Coastele nordice ale Norvegiei, Marea Albă.
Câmpurile de gheaţă se prezintă sub forme diferite:
-- fragmente mici de gheaţă care plutesc în derivă;
-- blocuri mari care se ciocnesc şi se încalecă;
-- întinderi compacte care acoperă mari suprafeţe - banchizele.
Grosimea banchizelor nu depăşeşte 5-6 metri datorită căldurii din straturile adânci ale apei, temperatura care se transmite şi în exterior astfel că temperatura aerului de deasupra banchizelor este mult mai mare decât temperatura de deasupra gheţurilor continentale.

Niciun comentariu: