Powered By Blogger

vineri, 2 mai 2008

Navigaţie Meteorologică - Simbologia

Vânturile
În general harta este împărţită în cadrane de câte 5 grade latitudine şi longitudine. Centrul fiecărui cadran este ocupat de un cerc pe care sunt indicate direcţia, forţa şi frecvenţa celor 8 vânturi principale. Direcţia este cea de provenienţă a vântului; forţa e dată de scara Beaufort, frecvenţa vântului se obţine raportând lungimea segmentului la scara respectivă. Numărul conţinut în interiorul cercului indică procentul de vreme caldă. Dacă frecvenţa vântului de o anumită direcţie este foarte ridicată aceasta va fi indicată cu un număr trecut pe segmentul întrerupt.

Curenţii marini
Sunt indicaţi cu săgeţi verzi pe care sunt trecute vitezele medii în noduri sau mile pe zi. Săgeţile pot fi continue sau întrerupte, după cum curentul are o direcţie prevalentă stabilă sau incertă.

Limitele gheţarilor
Sunt reprezentate cu roşu tipul de linie variind funcţie de zona la care se referă (Oceanul Atlantic sau Pacific) şi indică:
-- extinderea minimă a crustei de gheaţă egală sau mai mare de1/8
-- extinderea medie a crustei de gheaţă de concentraţie mai mare sau egală cu 1/8
-- extinderea maximă a crustei de gheaţă de concentraţie mai mare sau egală cu 1/8
-- gheţari
-- limitele icebergurilor
Cu mici triunghiuri roşii sunt reprezentaţi gheţarii ce depăşesc de obicei limitele trasate.

Izobarele
Sunt reprezentate pe hartă cu linii albastre continue fiind despărţite de o diferenţă de 2,5 mb.

Izotermele
Sunt reprezentate cu linii roşii (cele referitoare la atmosferă) şi cu linii verzi (cele referitoare la mediul marin). Procentul de vizibilitate inferior a 2M, e reprezentat cu linie albastră continuă sau întreruptă. Evoluţia izotermelor aerului şi a celor ale mării furnizează îndicaţii utile asupra zonelor cu ceaţă.

Starea mării
Este reprezentată cu linii roşii şi groase ce indică procentul valurilor cu înălţime mai mare de 12 picioare. O indicaţie mai precisă asupra înălţimii efective ale valurilor şi asupra direcţiei medii se obţine considerând vântul din zonă.

Traiectoriile principale ale ciclonilor
Cele ale ciclonilor extra-tropicali sunt reprezentate cu linie roşie groasă; celelalte cu linie întreruptă. Traiectoriile ciclonilor tropicali sunt reprezentate cu verde pentru sezonul de maximă frecvenţă. Furtunile violente (8 Bft) sunt reprezentate procentual în fiecare cadran.

Furtuni violente
În fiecare cadran de câte 5 grade latitudine şi longitudine este trecut procentul lunar de semnalare a vânturilor de forţa 8 sau superioare.

Vizibilitatea
Zonele în care a fost înregistrată o vibilitate sub 2 Mm cu un procent de 10% (20% pentru unele zone) sunt delimitate cu o linie albastră.

Traseuri recomandate
Sunt trasate cu negru şi indică direcţia şi distanţa în mile. Cele pentru nave lente sunt reprezentate cu linie întreruptă. Pentru unele zone oceanice sunt reprezentate şi rutele recomandate navelor cu vele.

Niciun comentariu: