Powered By Blogger

marți, 11 decembrie 2007

Marea Barents

Marea Barents este o mare, ce aparţine Oceanul Arctic, situată la nord de Norvegia şi Rusia. Înainte de 1940, acces la Marea Barents avea şi Finlanda, însă URSS a ocupat abuziv fâşia Finlandei, inclusiv oraşul - port finlandez, Petsamo.
-- suprafata: 1.438.000 km2
-- adancime medie: 186 m
-- adancime maxima: 600 m
-- volumul apelor: 322.000 km3
Marea fost numită astfel în cinstea navigatorului olandez Willem Barents, care făcuse multe expediţii în Oceanul Arctic.
Este cea mai intinsa dintre marile Oceanului Artic, fiind încadrată la est de insulele Novaia Zemlea, la nord de Arhipelagul Frantz Joseph şi Spitsbergen iar la sud de ţărmurile nordice ale Europei.
În afară de larga deschidere spre vest unde comunică, cu Marea Norvegiei şi Marea Groenlandei, apele Mării Barents comunică spre N cu bazinul central al Oceanului Arctic, iar spre E cu Marea Kara.
Influenţa apelor calde ale Curentului Capului de Nord, face ca apele Mării Barents să nu îngheţe în zona situată de-a lungul ţărmurilor de NE ale Peninsulei Scandinave şi pe coastele estice ale insulei Spitsbergen.
Cel mai mare port de la Marea Barents este oraşul Murmansk, situat pe ţărmul sudic al golfului Kola, unul din marile porturi ale Rusiei.
Marea este bogată în vieţuitoare, în special în fitoplancton, zooplancton, diferite cetacee şi pinipede.
În Marea Barents sunt localizate mari depozite de petrol, care sunt adjucate atât de Rusia, cât şi de Norvegia.

Niciun comentariu: