Powered By Blogger

marți, 20 ianuarie 2009

Instalaţii de stins incendiu

2. Instalaţia de stins incendiu cu apă pulverizată
Instalaţiile de stins incendiu cu apă pulverizată sunt de două tipuri şi anume:
-- cu sprinklere - dispozitive ce realizează declanşarea şi pulverizarea automată a apei, la o temperatură prestabilită;
-- cu drencere - dispozitive ce realizează pulverizarea apei prin cuplarea lor de către personalul navei, după ce a constat veridicitate incendiului.
În general, aceste instalaţii sunt utilizate în compartimentele navei în care nu există supraveghere permanentă.
Declanşarea sprinklerelor se face automat şi eficienţa instalaţiei creşte foarte mult la compartimentele nesupravegheate.
Diferenţa dintre instalaţia cu sprinklere în raport cu instalaţia de drencere, este că aceasta din urmă se cuplează, după ce sistemul de semnalizare a intrat în funcţiune şi s-a confirmat apariţia incendiului la bord.
Dispozitivele de semnalizare sunt cuplate în comanda navei la un tablou sinoptic, ce semnalizează optic şi acustic prezenţa debitului în instalaţie.
Pentru a putea fi eficientă, instalaţia de stins incendiu cu apă pulverizată trebuie ţinută tot timpul sub presiune. Acest lucru se face cu ajutorul hidroforului şi a pompei acestuia, care este o pompă de apă dulce. Hidroforul se alege astfel încât să poată acoperi debitul de apă ce s-ar consuma în compartimentul cel mai mare ce este deservit de această instalaţie. După ce cantitatea de apă din hidrofor a trecut prin sprinklere, presiunea pe magistrala liniară scade brusc şi se sesizează releul de presiune, ce va pune în funcţiune pompa , care continuă alimentarea instalaţiei cu apă de mare.
La temperatura de 70° C, datorită faptului că lichidul are un coeficient mare de dilatare, balonul se sparge şi permite pulverizarea apei în locul unde a fost constatat incendiu sau a avut loc creşterea temperaturii peste temperatura prescrisă. La magaziile cu substanţe explozive, sprinklerele declanşează la temperatura de 30° C, iar dacă în timp de cinci minute temperatura nu scade cu 5° C, atunci intră automat în funcţiune instalaţia de stropire şi inundare.

Un comentariu:

Anonim spunea...

regret ca te dezamagesc dar sprinklerele pot fi si cu comanda automata si cu comanda manuala. Drencerele sunt acele sprinklere care fac fie o perdea de apa, fie stropesc o anumita suprafata pentru a o raci si a opri propagarea incendiului (in cazul tau, peretii despartitori ai navei, care, banuiesc, sunt metalici si pot propaga incendiul prin transmiterea caldurii...