Powered By Blogger

miercuri, 28 noiembrie 2007

Ema Hamilton, amanta lui Horaţio Nelson


Emily Lyon vede lumina zilei într-un sat din ţara Galilor. Tatăl ei, care este fierar, moare într-un accident, când implineşte două luni. Mama, Mary Lyon, este angajată croitoreasă în casa lordului Halifax, unde îşi aduce şi fetiţa. Emma nu merge la şcoală decât câteva clase, pentru că este nevoită să-şi câştige existenţa încă de mică. Soseşte la Londra, unde este angajată servitoare. Apoi, lucrează ca vânzătoare într-un butic, cameristă la proprietara unui salon de moravuri uşoare.

Frumoasă, cu ochi fascinanţi şi sâni provocatori, Emma începe să tulbure minţile bărbaţilor. Atrage atenţia pictorului George Rommey, un bărbat cu 29 de ani mai în vârstă, căruia ii devine model. El o introduce în cercurile aristocratice ale Londrei. Astfel, este remarcată de Sir Harry Fetherstonehaugh, care o instalează în casa lui de la ţară. Pătrunde într-o lume nouă, total necunoscută până atunci. Acum dispune de bani şi de două cameriste. Dansează goală, se culcă cu alţi bărbaţi, căci pe Sir Harry nu-l interesează fidelitatea.

Îl cunoaşte pe Charles Francis Greville (32 de ani) care îi explică că este păcat că se complace în rolul de "jucărie pentru invitaţii lui Harry". Este puternic impresionată. Gravidă în şase luni, Fetherstonehaugh o concediază. Îi scrie disperată noului protector şi îi cere ajutor. Ca s-o salveze, Greville îi pune condiţia să renunţe la toate "relaţiile", în afară de mama sa. Îi recomandă să trăiască ascunsă până ce va naşte, într-o casă pe care i-o pune la dispoziţie. Apoi, îi sugerează să concedieze servitoarea şi să-şi schimbe numele, după care să incredinţeze copilul unei doici. Emma aduce pe lume o fetiţă, după care se instalează la Greville, la Paddington, şi devine Emma Hart. Relaţia ei cu tânărul ministru din cabinetul britanic durează aproape doi ani, până ce, din motive financiare şi obligat de familie, se însoară cu o fată de viţă nobilă. Fiindcă familia consoartei pune condiţia să dispară din viaţa lui, Charles îşi impinge amanta în braţele unui unchi sexagenar, William Hamilton, numit ambasador la curtea lui Ferdinand al IV-lea, la Neapole. La vârsta de numai 25 de ani, Emma ajunge, împreună cu mama, în Italia. Devine metresa lui Hamilton, care o prezintă reginei, Maria Carolina. Între cele două femei se leagă o prietenie care îi irita pe curteni. Emma se impune cu uşurinţă în societate şi la curtea din Napole. Se mărită cu ambasadorul. Căsătoria lor pare tihnită. Tânăra doamnă se preocupa mai ales de modernizarea locuinţei şi de studiu. Liniştea se tulbură după ce îl întâlneşte pe amiralul Horatio Nelson (35 de ani), aureolat de victoria împotriva flotei lui Napoleon.

În 1798, îşi face apariţia în mod senzaţional pe scena politica internaţională. Deţine de trei ori mai multă putere decât soţul, la Napole. Pentru Nelson, obţine dreptul de a se aproviziona din porturile regatului, fără condiţii. Amiralul o iubeşte la nebunie. Este însurat de şase ani dar nu se mai gândeşte decât la Emma. Se afişează împreună în văzul lumii şi locuiesc alături de ambasador. Lordul suportă cu demnitate trădarea soţiei, mereu preocupat să-i satisfacă toate capriciile. Tolerează chiar şi naşterea a două fetiţe gemene, al căror tată este amiralul Nelson. Dintre cele două copile, supravieţuieşte numai Horaţia. Hamilton îşi pierde viaţa în urma unui atac de cord. Drept răzbunare, îi lasă toată averea lui Greville, care refuză să plătească datoriile văduvei.Părăsită şi fără o leţcaie, Emma se întoarce împreună cu Horaţia la Londra. Nelson este nevoit să se întoarcă la datorie pe mare. Amiralul este grav rănit şi moare, fiind înmormântat cu mare pompă la Londra. Emma nu este invitată la funeralii. Începe o viaţă grea pentru ea şi Horaţia. Nu primesc nici un ajutor din partea guvernului britanic.

La 40 de ani, lady Hamilton, una dintre cele mai fermecătoare femei care s-au născut vreodată pe Pământ, ajunge la Temple Place - anexa unei inchisori - pentru datorii. Ofilită şi corpolentă de acum, îşi îneacă amarul în băutură. Se refugiază apoi la Calais, unde moare la 15 ianuarie 1815. Este îngropată în cimitirul parohiei Notre Dame din localitate, iar pe crucea sa scrie simplu: "Emma Hamilton, prietena Angliei". În vârstă de 15 ani la moartea mamei, Horaţia rămane în grija statului şi a foştilor colegi de arme ai tatălui.

Niciun comentariu: