Powered By Blogger

miercuri, 21 noiembrie 2007

Marea Chinei

Marea Chinei este denumirea unei mări situată la marginea Oceanului Pacific şi care uneşte Marea Galbenă, Marea Chinei de Est şi Marea Chinei de Sud. Marea este situată între Coreea, insulele Kyushu, Borneo, peninsula Malaeziei, penisulele din sud estul Asiei şi coasta de est a Chinei.
Marea Chinei de Est (chin. Tung-hai) (suprafaţa de 1,25 mil. km²) face parte din Marea Chinei fiind situată între China la vest, Coreea de Sud, Marea Japoniei şi Japonia la nord şi Taiwan la sud. Partea de nord a acestei mări situată între Coreea şi China poartă numele de Marea Galbenă.
Marea Chinei de Est are un bazin puţin adânc care este în continuare umplut de sedimente aduse de râurile din China.In anul 1980 au fost descoperite zăcăminte importante de petrol.
Marea Chinei de Sud de asemenea face parte din Marea Chinei fiind o mare marginală a Oceanului Pacific, de această mare aparţine Golful Thailandei şi Golful Tokio. Marea Chinei de Sud este situată între China, peninsula Indochina şi peninsula Malaeziei ca şi insulele Taiwan, Luzon, Palawan, Borneo, Hainan, Natuna, Anambas, Spratly şi Paracel. Ţărmurile mării se învecinează cu statele China, Taiwan, Filipine, Malaezia, Cambodgia şi Vietnam. Pe lângă resursele energetice descoperite recent, în acesată zonă are şi pescuitul o pondere mare, din care cauză această regiune are un trafic maritim intens.
Suprafaţă: 2.975.000 km²
Adâncime maximă: 5016 m

Niciun comentariu: