Powered By Blogger

vineri, 23 noiembrie 2007

Marea Moartă

Marea Moartă sau i se mai spune şi „Marea Sărată“ este o mare continentală fără scurgeri spre mare, singura apă curgătoare care-l alimentează este râul Iordan, care face graniţa naturală dintre Israel, Iordania de vest ocupată de Israel şi Iordania. Numele de "Marea Moartă" este atribuită lui Hieronymus (secolul IV). Înainte era numită Marea de Sare sau Marea de Asfalt. Numele de Marea Moartă nu este deloc exagerat. Datorită salinităţii ridicate, aici nu este posibilă viaţa. Denumirea de Marea Moartăa fost dată de grecul Pausanias, cel care a şi cercetat-o pentru prima dată.
În grotele care se află în nord-vestul mării, în apropierea oraşului Kumran, între anii 1947-1956 au fost găsite Manuscrisele de la Marea Moartă. Peste 500 de manuscrise, în limbile ebraică şi armenică, au fost considerate de specialişti dovada aplicării legii lui Moise de către grupul de credinţă eseniană în secolul al II-lea î.H. Primele 500 de tăbliţe de la Kumran au fost descoperite de către un beduin, în mod întâmplător. Această descoperire este şi astăzi subiectul disputelor teologilor din toată lumea. Astăzi manuscrisele pot fi văzute în două muzee din Ierusalim: Muzeul Rockefeller şi Muzeul Naţional.
Dintre locurile care merită vizitate amintim: Deşertul Iudaic cu numeroase localităţi biblice, Peştera în stâncă Kumran- sediul sectei precreştine Essenci, Canionul Murabbat, Fortăreaţa Masada, locul în care a fost situat oraşul biblic Sodoma, izvorul Ajn Gedi.
Geografie
Cordonate: longitudine estică -31° 29′ 27", latitudine nordică - 35° 28′ 47"
Marea Moartă fiind o mare închisă fără ieşire la mare, cu o suprafaţă de 600 de m² de apă sărată într-o depresiune joasä.
Această porţiune a groapei Iordanului cu oglinda apei frecvent 396 m sub nivelul mării ce este continuarea nordică a "Marii Gropi Africane". Acest nivel scăzut al apei şi salinitatea mare a apei este explicată prin evaporarea intensă, fiind expus la pericolul de uscare a mării, ultimele măsurători au dovedit aceasta, oglinda apei fiind peste valoarea - 400 m (sub nivelul mării).
Marea aceasta are nivelul cel mai scăzut raportat la nivelul mării, numai Lacul Baikal are un nivel şi mai scăzut de 794 m sub nivelul mării.
Conţinutul de sare
Conţinutul de sare al apei este 33 %, în medie de 28 %, numai Lacul Asal din Africa are un conţinut mai ridicat de sare (35 %). Evaporarea intensă a apei datorită climei calde din regiune este compensată de râul Iordan, totuşi evaporarea masivă determină formarea cristalelor de sare pe ţărmul mării.
Contrar aşteptărilor în apa aceasta sărată pot să trăiască anumite bacterii anaerobe ca cele care descompun salpetrul, sulful, şi celuloza. Chiar unele plante ca cele Halophyte pot să supravieţuiască în aceste condiţii extreme de mediu. Se presupune că nivelul apei mai demult era mai ridicat, afluenţa de apă fiind mai mare, de exemplu în anul 1930 marea este alimentată anual cu 1.300 miloane de m³, azi cantitatea de apă fiind numai de 350 miloane de m³. Aceasta este cauzat de faptul că râul Iordan este folosit ca sursă de apă potabilă de către Israel şi Iordania ce duce la scăderea continuă a nvelului apei, marea fiind ameniţată de secare. Planuri de salvare a Mării Moarte prin săparea unui canal de 300 km lungime la Marea Roşie lucrare ce ar valora 5 miliarde de dolari americani, acest canal de legăură nu numai că ar salva marea ci ar fi şi o sursă de energie electrică prin căderile de apă de pe parcursul canalului. Riscul acestui plan este distrugerea probabilă a atolului de corali din golful Akaba (Marea Roşie) prin pierderea unei cantităţi mari de apă, iar conţinutul ridicat de sare din Marea Moartă amestecată cu apă marină din golf ar determina formarea ghipsului.
Date despre Marea Moartă
Aşezare: Levant
- Ţări: Israel, Autoritatea Naţională Palestiniană, Iordania
- Suprafaţă: 600 km²
- Adâncime: circa 400 m
- Afluenţi: Iordan
- Ieşiri: nu are ieşiri
- Localităţi: En Gedi, Sedom, Al-Mazra
- Caracteristici: Mare sub nivelul mării (cel mai jos din lume), a 3-a ca altitudine, cea mai joasă depresiune din lume, extrem de sărată, există bacterii în lac

Niciun comentariu: