Powered By Blogger

vineri, 23 noiembrie 2007

Marea Egee

Marea Egee este un braţ al Mării Mediterane, aflat între peninsula grecească şi Anatolia. Este legată de Marea Marmara şi Marea Neagră prin strâmtorile Dardanele şi Bosfor. Cu o suprafaţă de 180.000 km2, Marea Egee are o adâncime maximă de 2.591 m. De la nord la sud are maxim 400 km lungime, iar de la est la vest nu depăşeşte 600 km.
Au existat mai multe teorii privind provenienţa numelui de Egee. Se presupune că numele ar putea veni de la vechiul oraş Aegae, sau de la Aegea numele unei regine amazoniene care a murit în mare, sau Aegeus, care s-a înecat în mare după ce a crezut că fiul său Tezeu a murit.
Marea a fost leagănul de naştere a două civilizaţii antice - Civilizaţia Minoică din Creta, şi Civilizaţia Miceniană din Peloponezia. Ulterior au înflorit oraşele-state Atena şi Sparta, care împreună cu altele au constituit Civilizaţia Greacă. Marea Egee a fost controlată apoi, de-a lungul timpului, de Persani, Romani, Bizantini, Veneţieni, Genovezi, Turcii Seljuk, şi de Otomani. Egeea este locul de naştere al democraţiei, şi a permis contactul dintre diversele civilizaţii care s-au dezvoltat în Mediterana de Est.
Insulele Egee se împart în şapte grupuri:
- Insulele Tracice
- Insulele Est-Egee
- Sporadele de Nord
- Cicladele
- Insulele Saronic
- Dodecadele
- Creta
Cuvântul arhipelag a fost definit iniţial pentru aceste insule. Multe insule sau lanţuri de insule din Egeea sunt de fapt prelungiri ale munţilor de pe continent. Un lanţ se întinde în mare până la insula Chios, un altul până la Euboea şi Samos, iar un al treilea prin Peloponezia şi Creta până la Rhodos, despărţind Egeea de Mediterană. Multe insule au porturi şi golfuri sigure, însă navigaţia pe mare este în general dificilă. Unele insule sunt de origine vulcanică, fiind întâlnite zăcăminte de marmură şi fier. Există două insule mari, care aparţin de Turcia: Bozcaada şi Gokceada. Majoritatea insulelor însă (95%) aparţin Greciei, practic poate fi considerată o mare interioară a acesteia, sursă de numeroase conflicte diplomatice dintre Grecia şi Turcia.

Niciun comentariu: