Oceanul Arctic, denumit şi Oceanul Îngheţat, este cel mai mic ocean al Terrei, ce ocupă 4,1% din suprafaţa Oceanului Planetar. Este situat în zona polară şi subpolară a emisferei nordice, scăldând ţărmurile nordice ale Europei, Asiei şi Americii de Nord.
Suprafaţa sa este de 14.788.000km², adâncimea medie este de 1 – 139m, adâncimea maximă este de 5449m (la Nord de Insulele Svalbard), iar volumul apelor sale este de 16.700.000km³. Cuprinde cea mai mare întindere de apă îngheţată de pe suprafaţa Oceanului Mondial, şi anume, cca. 11.000.000km² în timpul iernii şi aproape 8000 000km³ vara.
Oceanul Artic comunică larg cu Oceanul Atlantic de-a lungul unei linii convenţionale ce uneşte Nordul Islandei cu insulele Far Oer (Feroe) şi Shetland, iar mai departe, din Nordul acestei insule cu intrarea în Fiordul Sogne (Sogne Fjordn). Totodată, apele Oceanului Artic mai comunică prin Str. Danemarcei Str. Davis, cu apele Atlanticului (mările Irminger şi Labradorului), precum şi prin str. Hudson care leagă Golful Hudson cu Marea Labradorului. Oceanul Îngheţat comunică, de asemenea, cu Oceanul Pacific prin Str. Bering.
Oceanul Artic are oserie de insule şi arhipelaguri reprezentative, unele din acestea fiind printre cele mai mari din Oceanul Planetar. Astfel, Groelanda, cu suprafaţa sa imensă (2.176.600km²), este cea mai mare insulă de pe glob. De fapt, Groielanda este formată din mai multe insule unite între ele prin uriaşa calotă de gheaţă, ce acoperă 1.833.900km², lăsând spre ţărmuri o fâşie mult mai restrânsă fără gheţuri timp de cel puţin 3 luni pe an. Calota de gheaţă a Groielandei are o grosime medie de 1115m, atingând în unele locuri grosimea de 2000m. Relieful este în mare parte muntos, cele mai înalte vârfuri măsurând 3.734m.
Arhipelagul Artic Canadian este, de asemenea, format din câteva insule mari: Baffin, Ellesmere, Victoria etc.
În apele polare din Nordul Europei se află câteva arhipelaguri mari, ca Insulele Salbard (Spitsbergen), Novaia Zemlea şi Frant Joseph, iar în partea de Nord a Rusiei asiatice se disting insulele Severnaia Zemlea, Noua Siberie şi Vranghel.
Bazinele maritime ale Oceanului Artic sunt: Marea Norvegiei, Marea Barents, Marea Albă, Marea Kara, Marea Laptev, Marea Siberiei de Est. Marea Ciukotsk, Marea Beauford, Marea Baffin, Golful Hudson şi Marea Groielandei. Dintre toate acestea, mările care prezinta cea mai mare importanţă pentru navigaţie sunt: Marea Norvegiei, Marea Barents şi Marea Albă, întru-cât au o perioadă mai mare din an apele fără gheţuri, comparativ cu celelalte mări polare.
3 comentarii:
multumesc pentru acest referat......
mult mia ajutat p/u o nota buna.....:)
ms mult cel mai tare referat pana aku la geografie
multumesc mult mai scapat de un 3 mare cat mine
Trimiteți un comentariu